Tant si vius amb deu gats a casa com si et venen ganes d’esternudar només de veure’n un, tots tenim la responsabilitat de vetllar per la cura i la protecció dels gats amb què convivim als nostres municipis. Dia a dia, com a societat anem entenent cada vegada més que els altres animals són éssers sentients i que els humans hem de canviar moltes de les nostres maneres de fer per tal de respectar-los, no ferir-los i ajudar-los de forma activa.

Actualment, a moltes localitats de les Terres de l’Ebre tenim un greu problema que afecta els gats que viuen al carrer i que és fruit, principalment, de dos factors. Primerament, hi ha una manca de consciència individual sobre la responsabilitat que comporta obrir la porta de casa nostra a un o més gats. Adoptar-ne és un acte molt positiu, però abans cal haver-se informat sobre aspectes vitals com la seva esperança de vida, les seves necessitats individuals, i els costos que es poden esperar per a l’alimentació o l’atenció veterinària, entre d’altres. I, per l’altra banda, ens falta comprendre el problema ètic que suposa la cria i comercialització de gats, gossos i altres animals. Avui ens trobem en una situació on hi ha empreses que crien gats, gossos i altres animals per vendre’ls, mentre les protectores i centres de rescat d’aquests mateixos animals es veuen forçats diàriament a matar-los a contracor perquè ningú els adopta. Si, com deia abans, pensem a obrir la porta de casa nostra a un gat, comprar-lo a una empresa de cria i venda no hauria de ser una opció. Qualsevol altra cosa és contribuir a fer el problema encara més gran. A la pràctica, aquest problema fa que els carrers acabin plens de gats abandonats i famèlics, sense el refugi ni aliment adequats, i que moltes vegades morin atropellats perquè viuen en un ambient perillós per a ells. Com arreglem això?

En principi, la competència de recollir i cuidar els animals abandonats o perduts correspon als ajuntaments, d’acord amb la llei 2/2008, de 15 d’abril, de protecció dels animals. En el cas de Tortosa, aquesta tasca ha estat delegada a l’empresa de Vinaròs Seproanimal SL, també coneguda com El Corralet. Suposadament, aquest tipus de delegacions es realitzen per tal de millorar l’eficiència del servei, però en el cas del Corralet el que ha succeït en els darrers anys ha estat tot el contrari.

Recentment, El Corralet ha estat denunciat per tercera vegada per part de Progat Tortosa, ja que El Corralet no va donar assistència a una gata que va sobreviure a un atropellament però que es va trencar un maluc. Progat ha vingut denunciant en els darrers anys l’incompliment de les obligacions més bàsiques de rescat i assistència, les quals El Corralet està incomplint. A banda d’això, el contracte que El Corralet tenia amb l’Ajuntament de Tortosa estipulava que es realitzarien campanyes educatives i de promoció de l’adopció i la tinença responsable. La realitat és que en els darrers tres anys de contracte no s’ha realitzat cap campanya d’aquest tipus – unes activitats que són vitals per solucionar des de l’arrel i l’àmbit de l’educació el problema que afecta els gats. Però això no és gens d’estranyar. El Corralet és una empresa que comercialitza cadells de gossos i gats, de manera que la seva marca Seproanimal SL sembla ser senzillament una forma més de diversificar els seus ingressos i no una aposta ètica per fer front a un problema que causa una gran quantitat de patiment.

La bona notícia és que el contracte entre l’Ajuntament de Tortosa i El Corralet va acabar el passat mes de gener, de manera que ara és el moment d’exigir a l’Ajuntament de Tortosa que contracti una protectora d’animals sense ànim de lucre, per tal que es prioritzi i pugui garantir la cura dels gats perduts i abandonats. És per això que Progat Tortosa i ARCA Internacional han iniciat una recollida de signatures a través de la web Change.org, per mostrar a l’Ajuntament de Tortosa que la ciutadania no vol que es renovi el contracte amb El Corralet. Signar aquesta petició és una de les formes més senzilles i alhora efectives de contribuir a ajudar els gats de Tortosa.